Slipp sopberg med en avfallskvarn

Det har blivit allt vanligare att en avfallskvarn installeras i de svenska köken. Kvarnen placeras under diskbänken och den maler ner alla matrester och annat avfall, vilket kan vara perfekt i storkök. Malningen gör att det blir som ett tunt slem av mat, som sedan leds bort i avloppet. Avfallskvarnarna klarar att mala allt som kan stoppas in i munnen, förutom mediciner. Samtidigt så slipper man allt kladd som det annars gärna blir med matrester.

För själva monteringen av avfallskvarnen krävs att diskhon har ett hål som är cirka 90 millimeter, vilket är standard på de flesta diskbänkar. Kostnaden för att installera en kvarn ligger på drygt 2 000 kronor, och det gäller att en person med behörighet gör det om man vill ha en garanti på installationen. Annars finns det billigare alternativ om man är händig nog att göra det själv.

Att ha en avfallskvarn är mycket bra, speciellt om man inte har möjlighet att kompostera sitt matavfall. Då kan man mala ner alla matrester och köksavfall som är biologiskt i kvarnen och låta reningsverket ta hand om avfallet. Hos reningsverken används de malda resterna för att omvandlas till biogas, som sedan används för att värma bostäder. Eller så används restprodukterna till näring och förbättrar jorden i rabatter och åkrar.
Det är bättre att mala, än att slänga matavfallet i soppåsar och det har visat sig att sorteringen av matavfall har ökat med drygt 200 % när man gjorde ett försök med att byta matavfallspåsar mot avfallskvarnar under 2013 i en svensk kommun. Vilket är en bra lösning för bland annat storhushåll eller restauranger, speciellt om man betalar sophämtningen för sina soporna.
Säkerheten är mycket hög och detta tack vare att ett lock måste sitta på kvarnen innan det går att starta avfallskvarnen på de avfallskvarnar som är satsmatade. Men det finns kvarnar som man kan mata kontinuerligt medan avfallskvarnen är igång hela tiden, vilket gör denna typ av kvarn lite mindre säker.

Det finns vissa kommuner som inte tillåter avfallskvarnar, så kontrollera detta innan montering!